Любов і Прозоровський

Напередодні сесії міської ради депутати від «Фронту змін» Олексій Каспрук (керівник фракції) і Михайло Прозоровський дали прес-конференцію. Сказане депутатами ніби то активно висвітлювалося у пресі, однак, на жаль, частина прес-коференції (причому велика) залишилася поза увагою. П’ять запитань щодо проблеми ринку «Добробут» і розлогі відповіді Михайла Прозровського не зацікавили журналістську громадськість. Причина зрозуміла: у справі бачать політичне замовлення влади. А преса любить опозицію. Я, власне, про любов хотів сказати. Чомусь про любов зараз люблю думати.

Я, для тих хто не в курсі справи «Добробуту», наприкінці коротко опишу ситуацію. А для тих, хто в курсі, коротко скажу, що мене вразило в цій історії. Те, що усе майно на ринку належить ринку. А підприємці, які заплатили шалені гроші (неймовірні з точки зору пересічного вчителя, лікаря чи журналіста) мають не магазини, не контейнери, не щось конкретне, чого можна торкнутися… А мають право! Право торгувати, «безтермінове» – підкреслив Михайло Прозоровський, яке «можуть дарувати, продавати і т.д.». І ось питання, хто може гарантувати це безтермінове право, окрім ринку «Добробут»? І якщо уявити ситуацію, що стомільйоний кредит, який взяв ринок, не вдалося віддати банку (ну й таке ж буває у житті, а після останніх подій) і майно перейде банку. І, припустимо, новий власник вирішив щось перебудувати і таке інше? Як почуватиметься підприємець?

Хто гарантує це куплене «право торгувати»? Держава? Або тільки колишній власник?

Як відповів Прозоровський? З моєї точки зору геніально: «Якщо угода завірена нотаріально, нотаріус не буде ж завіряти щось протизаконне». Це аргумент. Але договір може бути не протизаконним, але абсолютно не враховувати інтереси підприємця. Всього лише. Чому ж підприємці підписували такі повітряні угоди? Очевидно тому, що поряд, на Калинівському, це було ще дорожче, і ще менш гарантоване.

Нема сенсу захищати підприємців, які самі не вважають за потрібне себе захищати. Мабуть, вони страшенно задоволені тим, що у них немає магазинів, в яких вони торгують. Але це вміння власників ринку продати повітря не викликає симпатії.

Як не викликала симпатії ситуація із Іваном Ринжуком. Внесок якого в суспільний, так би мовити, розвиток набагато менший, аніж те, скільки він від суспільства взяв. І Ринжук міг прожити у цілковитій впевненості, що він на правильних засадах побудував життя, що він все зрозумів у цьому житті. І ми щиро посміхалися б йому і тиснули його спритну руку. І, мабуть, благоговєлі б… Такі гроші, такі можливості, така повага, така кар’єра.

А, власне, до чого це я? А це до любові ж, як сказав. Те, що можна підтримувати опозицію, вірю. Але те, що б любити. І пропускати все повз вуха… Не дуже. Якось це надто у помаранчевому кольорі, гамма кольорів весела, але не зовсім відповідає реаліям…

Слухав відомого російського журналіста, який помітив, що перед виборами треба «мочити» чужих, а між виборами — «своїх». Ця програма виглядає достатньо розумною. Але вона не працює ані в Росії, ані в Україні. Ми просякнуті любов’ю.

Для тих хто не в курсі, дуже коротко: певна юридична особа, які нині не дуже впевнено представляє Михайло Прозоровський (і іже з ним), придбала у міста у 2005 році сім з половиною гектарів землі впритул до Калинівського ринку за п'ять з половиною мільйонів гривень. Нині є рішення суду, що оскільки це землі водного фонду і міська рада не мала право продавати ці землі, відповідно, визнати продаж не дійсним. Такий ось кепський поворот. Але, виявилося, що ця земля вже закладена ринком банку, під заставу землі і майна на неї було отримано сто мільйонів гривень. Загальна площа ринку близько 20 гектарів. Власне цікава колізія після передачі частини ринку у власність міської громади вчора на сесії. Майно ж, наскільки зрозумів, залишилося у заставі банку?

На ринку, за словами Михайла Прозоровського, більше тисячі двохсот торгових місць. Люди, які торгують там, мають право. Але магазинів не мають. Нетрішки схоже на феодалізм, чи не так?

4 коментарі

Віктор Довганич
Сергій, вважав що ти дуже занятий, і тому нічого не пишеш про «Обіцяні тези»(передрук статті під одіозним заголовком у твоєму анонімному інтернетресурсі не рахується). Обіцяні, між іншим, в першу чергу, тобі. Але, побачивши новий запис, розумію, що з твоєх сторони було лише бажання викликати на мене, тезами, шквал критики. В цій ситуації ти підіграв опозиції.
Сергій Воронцов
Так я зайнятий))) Правда. Те що вирішено питання Лібанової,(а, сподіваюся, це більш-менш надійне вирішення) гідне поваги. З усіх боків — правильне. А щодо «бажання викликати шквал» — його не було. Про тези трохи пізніше. Поспілкуємося
Маріанна Антонюк
Сергію, а ти маєш довіру до того, що вирішення питання Лібанової — кінцеве і не має підводних каменів? Цікава саме твоя думка.
Сергій Воронцов
Вірю в підводні камені. У нас національна ріка — Прут))))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте