Апостол Сталіна



Люблять писати у нас про знаменитих людей, чиї імена пов'язані із Чернівцями. В той же час деякі з них залишаються абсолютно невідомими у Чернівцях. Причому такі, що зіграли ключову роль у долях багатьох чернівчан.

28 червня 1940 року чернівецькі комуністи, яким несподівано випав нечуваний джекпот, прийшли до Чернівецької тюрми, щоб запобігти вивозу політв'язнів до Румунії. Жандармерії, однак, було не до в'язнів. Вони мріяли виїхати самі. Тому протестуючі, повз приймальню із красивими, ще австрійськими, дзеркалами (що обов'язково стояли мало не у кожній установі Чернівців, такий був підхід до життя), увірвалися до тюрми і змусили охоронців відкрити двері камер. В одній з камер знаходився міцний чоловік із примітним великим шрамом-зигзагом на щоці. З сорока двох років свого життя цей чоловік просидів у тюрмі вісім років, чотири роки воював, дев'ять разів був арештований, і шість років вчився у школі. Через кілька тижнів він стане одним з керівників Чернівців і буде розпоряджатися долями тисяч чернівчан. Звали його Ласло Лука (Лука — прізвище).

 

 Не так давно у Державному архіві Чернівецької області натрапив на фото, де Ласло Лука,  який щойно був звільнений із Чернівецької в'язниці   стоїть на Центральній площі із комуністичними соратниками. задумливий і імпозантний. Із люлькою, у бриджах, із ланцюжком годинника,  вальяжно спостерігає за ходою радянських військ по вулиці Головній, а тоді Реджелє Фердинанд. (фото  дуже примітне, воно внизу статті, власне, воно може і спонукало написати) Можна сказати, Лука на фото тільки з тюремної камери, але вираз  обличчя у нього такий, ніби він… приймає цей парад.  Можливо доля впізнає обранців за виразом обличчя? Тому що через рік Лука стане депутатом Верховної Ради СРСР, через років сім міністром фінансів Румунії, та її віце-премєром. І буде приймати паради, стане одним із найбільш впливових політиків цієї країни. А ще через кілька років його присудять до смертної  кари.

 




 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте