Мовчання серед проституток

Купив якось у Львові книгу Збігнєва Герберта польською. Та й забув. Взяв погортати вчора ввечері, і там про Чернівці і Целана.

Хто такий Герберт? Видатний польський поет, культурна легенда часів воєнного стану і «Солідарності» у Польщі. Перекладений головними мовами, лауреат, успішний драматург та інше.

Герберту подобалися вірші Целана, і він почав думати, що вони такі не схожі ні на що, тому що той з Чернівців. Потім він познаймився із Даном Пагісом, якого у нас не знають, і дізнався, що й той з Чернівців. Потім ще з кимось. Потім дійшло до того, що коли Герберт чув про якогось особливо крученого генія, який межує із нормальним, то питав: він часом не з Чернівців? І йому було особливо приємно, коли хтось спитав чи не з Чернівців сам Герберт, і мало не кинувся йому на шию. Але Герберт був зі Львова.

Ну й Герберт почав міркувати, чому у Чернівцях такий дивний інкубатор. Так він написав про місто – "інкубатор". І вирішив, що це тому, що при такому відсотковому складі культур та населення, мова і культура стає для людини не тюрмою, а забавкою, грою, ребусом, загадкою. Виховується заздалегідь погляд «над». Мені здається, це так тонко і влучно.

Далі Герберт розповідає про те, як зустрівся нарешті із Целаном на якомусь літературному конгресі у Німеччині. І вони ввечері пішли гуляти, але майже не розмовляли, зайшли у генделик, який закривався, посварилися із господарем, який витурив їх із словами: «В усьому, що сталося, жиди винуваті». Герберту було цікаво, тому що він загалом то австро-поляк. Але, потрапивши у компанії із Целаном, він одразу став в очах шинкаря євреєм. І, пише Герберт, — я пручався і штовхався із господарем на сходах, а Целану, здавалося, було байдуже. Він, здавалося, просто вчувався в це. Далі вони пішли гуляти містом і тут було цікаво ось що. Два видатних поети, чиє слово настільки вартісне, всю цю ніч мовчали. Вони мовчали і вчувалися в тишу, але їх переривали зазивання вуличних проституток. Яких чомусь зустрічалося досить багато. І цей похід у цілковитому мовчанні серед галасливих прилипливих проституток здався мені вчора великою метафорою. І навіть наснився)) бо на ніч читав.

P.S. Герберт, до речі, не знав, що Целан часто любив повторювати «Всі поети – жиди». Вживаючи саме відповідну брутальну форму. Маючи на увазі не націю, а те, що будь-який поет, якої б національності він не був, є вигнанцем. Адже євреї у навколовоєнний час сприймалися саме як гнані. Так думаю: чи не вигадав Целан цей вираз, коли їх викидували із генделика разом із Гербертом))

На фото Збігнєв Герберт.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте