Масонський проект Czernowitz

Розпочати хотілося б з дещо дивного забобону із чернівецької історії. Йдеться про історію зірок Давида, що розташовані на одному з куполів Резиденції. Будь-який чернівецький екскурсовод, коли підводить туристичних роззяв до нашої головної пам'ятки, урочисто сповіщає, що дружба народів у Чернівцях була настільки сильною, а взаємна симпатія різних етносів та релігій сягала таких висот, що чернівецька юдейська громада пожертвувала гроші на резиденцію митрополита. Митрополія же виявилася вишукано вдячною і вирішили прикрасити один з куполів єврейськими зірками Давида, а також деякі елементи огорожі тощо.

Певна вітієватість такого знаку вдячності чомусь нікого не дивує. Бо дивуватися у нас не звикли. А треба було б… Дивуватися — непогана риса. Митрополія ж бо могла відзначити внесок єврейської громади якось по-іншому. Менш символічно, а, скажімо, більш конкретизовано: просто вказати про факт пожертви словами, спорудивши заради цього якусь стелу чи дошку. А тут якось викручено-вишукано: зірки Давида біля хреста.

Внаслідок нашого прекрасного, але наївного пупізму ніхто навіть не запитав себе: а чи є у світі ще подібні куполи християнських церков із зіркам Давида. Ну зрозуміло ж є! Причому там, де юдейські громади були малі. І про їхню спонсорську допомогу не йшлося. Зокрема, у Петербурзі, де християнські церкви із зірками Давида також серед відомих туристичних об'єктів. Просто зірки, це тільки для недосвідченого ока.





Хтось може сказати, не варто було б руйнувати такий красивий міф дружби. Може й не варто було би. Але є підозра, що реальність є ще красивішою.

Зрозуміло, наявність зірок Давида на куполі християнського храму у вісімнадцятому чи дев’янадцятому сторіччі зовсім не були маркером єврейської громади. І зірка Давида, на той час, не вважалася есклюзивним символом єврейства. Радше таким символом єврейства могли бути виноградне гроно чи менора. Але менор митрополит чомусь (і це цілком зрозуміло) ніде не розмістив. Наявність же на куполах храмів зірки Давида пояснюється дуже просто: до будівництва таких храмів причетні масони. Дослідження такі у світі проведені. Вони фахові. І це майже тривіальний факт. Зірки Давида не були національним символом, а символізували певний рівень розвитку людини, такий, на якому можна розуміти і підтримувати Христа. Звідси і місце зірок на самому куполі. До речі, більшість самої символіки масонства запозичено якраз з юдаїзму й християнства.

У 18-19 столітті масони були помітним громадським рухом (саме громадським). Один з стрижнів ідеології масонства: прогрес. Завтра краще, аніж учора. Що було достатньо неординарною думкою, на той час. Тому що тоді не дуже вірили, що життя може бути зручним, легким, наповненим. Можливу увагу до Czernowitz цих людей пояснити легко якраз захолустністю. Тим, що це околиця, узбіччя, на той час закинутий лісовий край. Тому спокуса побудувати тут культурну оазу, щось ще небачене — була великою. Адже це виклик. І величезна привабливість Чернівців в цьому сенсі була саме в тому, що міста у першій половині дев'янадцятого столітття… ще майже не було.

Коли ми бачимо такий нереальний велетенський палац, до того ж замовлений майже очевидному масону 29-річному Йозефу Главці, то розуміємо, що з міста замислювали зробти щось виняткове. І над цим працювала група людей. І це місто, якому ми не втомлюємося дивуватися, власне, їхній задум, а не диво, що чомусь виникло з хаосу. Частково вони свій задум здійснили, і вочевидь частково залишалися при силі майже до Другої світової. Звісно, це версія. Про масонів говорять і пишуть зараз переважно маргинальні дослідники. Але іноді бути маргіналом і означає бути правим. Насправді масони грали велику роль у становленні певних засад європейської цивілізації.

Там чи сям по місту розкидані і будівлі із масонськими знаками на фасадах. До речі, відомий будинок із совою, який досить часто привертає увагу таким неординарним будівельним рішенням, вочевидь виник не від пристрасті до орнітології та птахівництва. Сова — відомий масонський символ також. Будинок замовляв Союз лікарів — організація цілком прогресистська.



Досить часто масони розпочинали великі проекти міст із будівництва міського кварталу, який формою був би подібний на усічені піарміду. Це така спроба просити дозволу Всевишнього на велику справу. Таким, наприклад, у тому ж Петербурзі є квартал Адмиралтейства.

За бажанням і наші читачі можуть уважно продивитися карту старих кварталів Чернівців, або і в теперішній карті старого міста і побачити, чи є у нас такий трикутний квартал, чи ні? Мені так здається, що його знайшов.

Вийшло друком в газеті «Чернівці»

3 коментарі

Святослав Вишинський
Насправді один міф Ви підмінюєте іншим: шестикутна зірка (пізніше відома як «зірка Давида») від Середніх віків використовується в оздобленні храмів і геральдиці. Зокрема, на князівських і козацьких гербах — які масонськими аж ніяк не були. Причетність до ідеології прогресу — також не є обов'язковим маркером масонства, а сова — набагато давніший символ мудрості, філософії, богині Афіни. Зрештою, і дослідження масонерії давно не є маргінальними.
Святослав Вишинський
P.S. Матеріал насправді «плюсую», «замінусував» випадково.
Оксана Яблонська
дуже цікаво. одна із версій побудови храму. цікаво, чи є у архіві документи із записом як будувався храм? у Кам'янці-Подільському, наприклад, є, принаймні були, документи про побудову Старої фортеці. от би знайти точні відомості, а тепер можна переглядати мапи в пошуку трикутних кварталів)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте