Волосся впало разом із листям. Чому не знайшли отруту

Восени чернівецькі журналісти повертаються до неймовірної таємниці чернівецького отруєння дітей, яке супроводжувалося облисінням (1988 рік). Вчора, наприклад, інформаційні сайти «Букінфо» та «Букньюс» надрукували статтю Світлани Ісаченко, а на початку жовтня про це була програма Оксани Танащик в кількох частинах. Я ніколи не торкався цієї теми. Але це настільки загадково. Це спокуса. Це загадка набагато більша і суттєвіша, аніж здається. Хоча б тим дивовижним фактом, що масове отруєння талієм чи чимось подібним, відбулося в адміністративних межах міста. Ніби талій знав, де закінчується адміністративний кордон міста. Попри таку визначеність кордонів, отруєння було дуже розмитим у часі. Пік прийшов на кінець вересня-жовтень, і закінчилася епідемія отруєнь у листопаді. Перша версія, як це пам’ятають, була військова. Що військово-промисловий комплекс начудив, а оскільки він був всесильний, то всі мовчали. Говорили про розлите ракетне паливо, про утилізацію відходів тощо. Якщо б це було так, то у 91 році, і навіть раніше, правда, безумовно б, випливла. І військових «здали» б із задоволенням, з ще більшим задоволенням тому, що це принесло б тоді неймовірні політичні дивіденди, і відомість, і давало шанс зробити блискучу політичну кар’єру. Тим же членам комісії тощо. Але цього не відбулося. Це мовчання свідчить, що реальних доказів не було. Тільки газетні теревені. З цього всього я вирішив все ж попорпатися, що ж відбувалося. І знайшов цікаву деталь: з міста тоді до якогось енного числа, було вивезено 5 тисяч вантажівок листя (і сміття).



 
Оскільки, більше ніж очевидно, що час закінчення епідемії отруєнь прийшовся десь на 10-15 листопада, то цей факт з листям досить цікавий, а, можливо, ключовий… Хто бачив графік захворюваності, він неймовірно схожий на падіння листя, фактично це точно графік листопаду. Жовтень, коли був пік отруєнь, це й пік падіння листя (тоді було дещо холодніше). А коли листя, за винятком парків, були прибрані остаточно (а прибирали його в той рік із великим натхненням) все закінчилося. Ніхто після цього не захворів. Я взяв в архіві кілька адрес постраждалих і пішов подивитися. Ось такий приклад, на страшному (в екологічному сенсі) спуску Гагаріна – жодного випадку отруєнь, а були — у так званій дев’ятці (красивому залізничному будинку біля річки Клокучка), де є потужна посадка великих дерев, і з екологію більш-менш. Те саме на загазованій Головній, — майже жодного випадку, а якщо є випадок отруєння, то, уявіть, поруч поодинокий сквер (із пам’ятником Целану)...
Хтось спитає, чому не в парку, там же безліч листя? Ось це і цікаво. Якби листя просто накопичувало отруту, яке приходило наприклад з викидами труб підприємства, то все б концентрувалося в велких парках. Значить не накопичувало, а було штучно внесено (якщо взагалі припущення є вірним)). То там, то сям. Припустимо, у травні дерева, чи якась порода дерев, захворіла. Її десь точково, але по всьому місту (це пояснює неймовірне дотримання отрутою адміністративних кордонів Чернівців) поприскали від шкідника (а в інсектицидах використовується талій, як відомо, і це могли бути браковані інсектициди)… У вересні почали падати листя. І листя спустилися в зону досяжності. У листопаді закінчило. І хвороба припинилася назавжди. Всі шукали джерело талія у набитому військовими заводами і інститутами місті на тих самих заводах… а де ж ще… а він міг прийти із зовсім несподіваного боку. З боку веселого борця за зеленість насаджень.
Комісія справді провела неймовірно масовий пошук і зробила велику кількість аналізів. Але не знайшла джерело чинника, який уразив сотні людей. Я продивився книгу спогадів зав. облздоророввідділом (департаментом) А. Баніта (це батько)))) (найменш спекулятивна і фахова книга про той період, дуже детальна), який був свідком роботи комісії. Мені було цікаво дізнатися, у якому напрямку працювала комісія. Баніт свідчить, що було розглянуто 15 версій. І я із подивом дізнався, що версія листя комісією не розглядалася. Їх вивозили… І до речі той же Баніт свідчить, що це був не разовий викид, а джерело діяло тривалий час (це був загальний висновок).

П.С. Питання: а чому малі діти? Тоді була теорія, тому що отруйний газ стелиться по землі, а діти низькі. Голова комісії Баранов (негарне прізвище до розслідувача) гадав, що отрута потрапляє через повітря. Але тоді б випадки не були б поодинокими. Газ він не обирає. Мені, наприклад, здається, що ймовірно інше припущення, є діти, які достатньо дорослі, щоб гуляти, але все ще тягнуть брудні руки до рота. Між двома і п’ятьма роками. І, скажімо, хапають листя, чи блискучі каштани… а поряд із тими адресами часто ростуть каштани, чомусь.
П.П.С. Тож збираюся на наступному тижні подивитися, чи не були якихось епідемій дерев у 1988 році в Чернівцях. Дізнатися це не так легко)) 
Трохи тодішніх газетних матеріалів



2 коментарі

Светлана Гирба
Одно из тёмных загадочных пятен в истории Черновцов. Причина не найдена — кто --то очень не хотел этого. Но тогда уже у всех на устах был — талий. Обвиняли военных, но никто их не видел. Но срочно стали убирать, вывозить листья, и эпидемия прекратилась. А не опрыскивали ли до этого эти деревья раствором, содержащий талий. Комиссия рассматривала много версий, но только не эту. Почему?
Светлана Исаченко
Воронцов! Ото ти і накрутив! Від тебе таких примітивних фантазій не очікувала. Як це не знайшли отруту? знайшли одразу, навіщо перекручувати факти? І не тільки у листі. І хто сказав, що хвороба припинилася у листопаді чи грудні? Припинили виставляти діагноз хімічного отруєння на догоду політикам. А це різні речі. І перші випадки хвороби зафіксовані не у вересні, а раніше. І хвороба не обмежувалась облисінням. Почитай монографії, матеріали численних конференцій, книгу спогадів Баніта, статті Зербіно, Трахтенберга, Білоуса. При цьому важливо відділяти мух від котлет, а чинник отруєння — від джерела його потрапляння в міське середовище і далі в організм не тільки дітей. твоя версія про любителів пхати в рота листя і каштани — дивовижна! Втім, усе має право на озвучення. Чергова маячня про чернівецьку хворобу — також. Щоправда, щиро шкода, що від тебе. Але справді — подивися у старих газетних підшивках, чи не було епідемії дерев. Бо про ЕПІДЕМІЮ ДЕРЕВ у численних версіях про джерело отрути якось ніхто не додумався. Навіть Сандуляку таке не прийшло в голову. З нетерпінням чекатиму на результати твоїх розслідувань.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте