Блиск і злидні буковинських "куртизанок"

Продовжимо наші історичні нариси з недавнього минулого. Власне, чому їх можна писати зараз? Тому що ніхто не схотів писати їх колись. Одну з перших спроб заглянути в радянське минуле зробив редактор «Молодого Буковинця» Богдан Загайський аж у 1992 році. Ось трохи про те, з чого це розпочалося, і чим це все раптово закінчилося.
Розпочалося це з того, що ЛКСМУ, яке фінансувало «Молодий Буковинець» до падіння радянської влади, припинила своє офіційне існування, і, крім того, настала епічна фінансова криза, а газета жере щотижня шалені гроші, це знає кожен, хто в газетах працював. А якраз з грошима були неймовірні проблеми. «Радянська Буковина» на той час, повернула гебістсько-партійну (ну добре наполовину) фуражку навиворіт, і стала просто «Буковиною», яку, як вперто запевняв колектив редакції, заснував Юрій Федькович. І легким порухом вибила фінансування у Гнатишина (тоді губернатора).
Богдан Загайський, який разом із колективом доволі рано, хоча і обережно включився в розбудову націонал-демократичної держави і мав би отримати всі цукерки від нової влади був вражений такою підступністю політичної долі. У «екс-радянської Буковини гроші є, а у «Молодого буковинця» немає!!! З того всього він написав гарячу статтю із заголовком, який мені страшенно подобається: «Проституція на благо Вітчизни»9звідси назва і моєї статті). Через двадцять років Захар Подкидишев хотів повторити навіть не статтю, а просто самий заголовок. І не на шпальті, а на лавочці, щоправда, на диктофон. І отримав по шапці від розлюченої громадськості. Часи вже були не такі вільні, нервові. 
У статті Богдан Загайський швидко збився з теми курвів і перекинувся на образ сіроманців. Власне, так він обізвав колишніх партійних діячів та їхніх журналістів, які миттєво прилаштувалися до ситуації і склали нову-стару еліту країни. І натякав, що може варто було б згадати все і декого люструвати поганою метлою. Після того редактор відволікся вже від образу сіроманців і назвав перефарбовування колишніх — «проституцією». Делікатних слів, треба сказати, Богдан Володимирович тоді не підбирав. Я позаздрив. Бо щось підбираю, підбираю слова. І завжди не правий. А Загайський не підбирав – і завжди правий. Ну, так вважається. У кожного свій талант. Втім, кожен має надихатися своїм талантом. Вся друга частина статті Загайського із злою назвою присвячена «Буковині», яка перехопила фінансування. 
Новий (на той час) редактор «Буковини» Володимир Михайловський проковтнув образу, зробив великолепну акторську паузу в три-чотири тижні і видав відповідь, яка прийшлася, чи то спеціально чи то випадково акуратно на день народження Загайського. Стаття Михайловського носила більш благолепну назву «Лихослівя і рівень чесноти», і там було наведено з десяток неспростовних аргументів, що Загайський — сам колишній. Причому Михайловський так і не вжив слів на кшталт «проститутки» і «сіроманці»… Стара школа. Але давши зрозуміти приблизно те саме. Після того був ще один оборот атак і відповідей. І ще одна невдала спроба прикувати Михайловського до ганебного стовпа. І на тому взаємні звинувачення припинился НАЗАВЖДИ. Тому що учасники, вочевидь, відчули, що з’їли багато чогось несмачного і неароматного, а толку немає. І грошей. А почалося то все через них… На тому наша іграшкова люстрація і згинула.

І, до речі, подумав я, що проблема не в тому, що колишні були комуністами, майже ніхто з них і не вірив в комунізм, проблема в тому, що лицемірство політичне, притаманне вісімдесятим, перейшло у грошову сферу. Через них перейшло, вічно переляканих, але хватких. Де все називалося не так, і звітувалося не так, і ховалося, і переписувалося тощо. Вони хотіли цих грошей, і ховали їх, і соромилися. І боялися. І так двадцять років. І створили систему лицемірства вже не навколо ідей, а навколо грошей. Чи самі вони винні, чи це їх життя так заточило, кожен нехай вирішує для себе. Ну й через це маємо те, що маємо. Як повідомив нам ще один комуністичний класик.

на фото стаття Б. Загайського, і стаття В. Михайловського (та уривки з них) (клікабельні)







0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте