Про вандалів, дошку та провінціальний абсурд

Стосовно недавньої події у місті із меморіальною дошкою журналісту Володимиру Пелеху, зіпсованою вандалами… Я засуджую будь-який вандалізм. Тим більше, у країні вже до нього з'явилася звичка у найширшому сенсі: кожен робить те, що йому заманеться, і як заманеться. І навіть дуже ображається, якщо якось заважати.

Я готовий підписатися під будь-якими словами обурення з приводу вандалів. Але вражає, що одночасно чомусь проходить паралельна тема, що Володимир Пелех (чия дошка потраждала) — це гордість буковинської журналістики… Свого часу я писав у статті, що керівництво ідеологічним відділом газети «Радянська Буковина», а потім довготривале керівництво цим партійним органом у часи Щербицького, просто передбачало співпрацю із КДБ і участь у репресівній машині. Хтось думає по-іншому? Щоб посісти це місце, треба було відзначитися зовсім не у творчому плані.

Одразу, однак, постає питання: «А хто ми такі, щоб судити?» «Хто ти такий?»
Ну інших же судимо?.. Судимо. Це ж стало нашим улюбленим заняттям.

Я б поставив питання зовсім по-іншому: «А хто ми такі, щоб із помпою встановлювати меморіальну дошку надійному ланцю загального ланцюга радянських репресій на Буковині?» Відповідь на це запитання є абсолютно очевидною. Принаймні, я цю відповідь дуже добре зрозумів. І це цікавий досвід.

На жаль, ми не спитали чернівчан, буковинців, які постраждали від машини репресій. Як там вони? Задоволені? А деяких і не спитаєш вже. Час минув. Мені один з тих, для кого Володимир Пелех став першим колом пекла радянських репресій, сказав з приводу встановлення дошки: «Це — провінціальний абсурд».

У нас взагалі в місті працюють в цьому жанрі у самому широкому сенсі.
І коли встановлюють, і коли вандалять… і взагалі…

1 коментар

Денис Шутак
Я вам навіть більше скажу якщо вірити словам слідчого то дошку комуністичному прислужнику та українофобу який доносив на патріотів хотять зробити архітектурною пам'яткою. Думаю вона там довго не провисить, декомунізація не за горами.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте