Тупість «мудреців»

Вражає до глибини душі невміння і небажання прогресивної громадськості ані рахувати, ані думати. Із здатністю рахувати взагалі величезні проблеми. Останній тиждень присвячений боданню соціальних програм кандидатів.

Олексій Каспрук разом із Андрієм Пишним за тиждень до виборів (співпало)))) презентує соціальну картку чернівчанина, де запевняють, що пенсіонерам треба платити живі гроші. Замість пільг. Громадськість співає осанну, але не рахує, і не думає, наскільки це рішення (якщо це рішення, а не цяцянка) адекватне.

Відносно пільгового (безкоштовного) проїзду мер каже, для того, щоб запрацювала ця пільга, потрібно 70 мільйонів на рік. Спочатку елементарне: якщо б перевізники терпіли такі збитки на перевезенні пенсіонеров (сімдесят мільйонів) вони б Михайлішина на вила підняли при будь-якому режимі. Але вони терпіли, значить витрати були набагато менші. Які ж ці витрати?

Тепер про складніше. Основне, що перевозить автобус, коли немає години пік, це він сам. «Богдан» важить орієнтовно 5 тонн. Припустимо не в годину пік він везе тонну платоспроможних пасажирів і ще 500 кілограм пенсіонерів (в даному випадку краще рахувати саме так). Тоді збільшення витрат палива складе 8-10 відсотків. Ніякого іншого подорожчання немає. Водій все одно їде. Все одно сплачуються податки, все одно утримується парк, заробляє керівництво і т.д.

Але, нагадаємо, та пільга діяла тільки 5 годин на день. А маршрут працює скажімо 14 годин. Значить витрата палива через пенсіонерів збільшується на 5 відсотків на день орієнтовно. Все. Це груба прикидка, звичайно. Але порядок підрахунку визначений. Тому і терпіли перевізники два роки. І коштує це десь мільйонів 7-10 на рік при дуже доброму розкладі. Які сімдесят мільйонів?

Мер рахує ціну квитка на всіх пенсіонерів, а не реальну ціну послуги не в годину пік. Він просто збагатить того ж Альботу (відомий перевізник, друг «родини»), якщо раптом знайдуться сімдесят мільйонів. Але знайти ці гроші на щастя ніде (треба бути реалістом).

Каспрук ніби пропонує платити живі гроші пенсіонерам. І цим компенсувати скажімо можливу покупку ліків і т.д. Так одному потрібні ліки, а дев'ятьом не потрібні. Тим, кому потрібно — не вистачає, а тим, кому не потрібно — не потрібно. Прекрасна схема. Нікому.

Програма Михайлішина пропонує двадцятивідсоткову знижку на ліки. Я розумію, що «прогресивна громадськість» ненавидить його палко, але – це рішення краще. Воно нічого не коштує, і простіше простого. Аптека навіть має навар, вона продає трохи вище собівартості навіть пенсіонерам. Тому що як правило накидують чверть ціни. Аптека, скажімо, закуповує десять упаковок ліків. І дві з них продає пенсіонерам за собівартістю або з п'ятивідсотковою надбавкою. Ось і все. Які банки? Який Пишний? Які презентації? Які красиві макети?

Натомість Каспрук з Пишним пропонує тягати десятки мільйонів платників податків по банкам (а це відсотки), задіяти купу соціальних і банківських працівників (а це додаткові розтрати) на виплату невеликих грошей тисячам людей. Це по суті злочинний задум. Вартістю в десятки мільонів гривень задурно викинутих. Дай Боже, щоб це був пустопорожній передвиборчий піар. А не реальний план.

Живі гроші платять, коли їх нема куди дівати. Розрахуватися послугами набагато дешевше для платників податків і ефективніше. Так як послугою користуються ті, кому вона справді необхідна та її реальна собівартість набагато нижча офіційної ціни.

5 коментарів

Сергій Воронцов
Відповідь не забарилася:
Чернівецький прес-клуб реформ має за честь запросити Вас взяти участь у засіданні, яке відбудеться у вівторок, 20 жовтня 2015р. в прес-залі Офіс-Центру(вул.Шевченка, 28, 1-ий поверх).

Початок: 13:00 год.!!!

«Соціальний популізм: хто і для чого знищує громадський транспорт у Чернівцях?»

Учасники діалогу з пресою: заступник голови Асоціації перевізників Чернівців п.Микола Альбота, директор ТОВ «Тарас 2002» п.Валерій Максименко, директор ТОВ «Денисівка-1» п.Віталій Дзюбак, юристи, громадські діячі.
Елена Огородова
Не думаю, что «карточка черновчанина» Каспрука — это плагиат проездных Михайлишина, как это писалось на вашем сайте. Идея ввести такую карточку в Киеве была ещё в 2004 году, но смогли реализовать такой проэкт только в 2012 году.
Что касается Черновцов, то действительно, как-то поздноватенько спохватились, выглядит как предвыборный популизм. Лучше бы ввели её до выборов, что бы было понятно как это работает у нас.
А вот с Михайлишинским проездным совсем непонятно. Лично ОН что-то там обещает. Разве возможно, что бы по единоличному приказу Михайлишина(если победит на выборах) аптеки снизили цены на лекарства, или была снижена стоимость коммунальных услуг, или заставить хлебозавод работать себе в убыток торгуя хлебом за полцены и без компенсаций убытков? Разве Михайлишину не надо это предложение выносить на обсуждение во время сессии миськрады? Он в себе настолько уверен, что большинство проголосует так, как он хочет?
Сергій Воронцов
Єто не плагиат в прямомм смысле слова. Просто зрелой социальной программы у Каспрука не было. Когда он увидел, насколько она важна, он начал срочно предпринимать шаги в этом напрввлении. Само собой, они непродуманные, потому что делаются на скоро. Плагиат в этом опеартивном подстраивании. Что касается возможностей исполения, то ничего говорить не буду. Скажу только, что для бюджета намного легче воплотить программу Михайлигшина, но программа Каспрука может оказаться даже реалистичнее, как ни странно, потому что она выгодна чиновникам, мимо которых пойдет поток живых денег, а с этого всегда можно поиметь. В этои ее преимущество. По крайне мере э
то подхлестнет обе стороны, чтобы что-то делать
Останній раз відредаговано
Ірина Карімова
Повідомлення прес-служби міської ради від 28 листопада 2014 :http://chernivtsy.eu/portal/4/u-chernivtsyah-mozhe-z-yavytysya-kartka-chernivchanyna-61654.html. Після цього було ще кілька повідомлень про те, як реалізується цей проект у Чернівцях. Монетизація соціальних пільг — це найбільш швидкий і ефективний шлях подолання проявів корупції. Монетизація пільги на проїзд — це припинення поділу маршрутів на прибуткові і збиткові, приховування виручки водіями, приниження пільговиків. І Ви, Сергію, дуже добре все це знаєте, оскільки людина ерудована. Тому висновок з усієї тієї гидоти, що пишуть на Вашому сайті, від імені редактора в тому числі, може бути лише такий — у Вас немає совісті або ж ви безнадійно хворі ностальгією за радянським минулим, де проїзд і ковбаса були настільки дешеві, що народ не помічав відсутність права на свободу слова, думки, зібрання. Тож визначтесь, до чого прагнете — до вільного суспільства чи повернення назад, у минуле. І, коли, не дай Боже, соціальні популісти із гарно поставленими посмішками, але брудними душами та руками, яким Ви так вірно служите за кілька срібляників, таки повернуться і почнуть закручувати гайки, не пускайте потоки сліз, що народ у нас якийсь не такий, журналісти не такі, а Ви весь такий білий і пухнастий завжди були тільки за свободу особистості.Не буде тоді цієї свободи.Буде одностайність, як в СРСР, нинішній Росії та Білорусі. Але, мабуть, саме про це Ви підсвідомо мрієте. До останнього хочеться сподіватися, що така талановита людина, як Ви, не може бути звичайним негідником. Хоча, здається, так воно і є.Бо важко повірити, що ви настільки помиляєтеся в людях і так легко блукаєте в двох соснах.
Сергій Воронцов
Соціалізація не радянська, а європейська практика. А за умов, коли пенсія 60 доларів, це одна з головних тем, про яку мав би думати уряд. Натомість, уряд це ігнорує, тому що так по науці, а жалюгідні подачки подає як суттєві досягнення. Відповідно добром це не закінчиться для того ж НФ. Як не закнічилося добром це для Єгора Гайдара. Власне, Путіна привів Гайдар, а не Єльцин. І нелюбов переічних росіян, білорусів і др. до демократії саме через це тупе ігнорування соціального питання. Є купа прикладів у Південній Америці, коли робили реформи по науці МВФ, а отримали бунт і диктатуру. Коли отримують той самий результат після тих самих дій, це називається закномірність. Складайте, Іра, притомну соцальну програму. Подавайте її не за тиждень до виборів. і буде вам щастя. Я за те, шоб люди працювали і заробляи, а не користувалися подачками. Але є, по-перше, люди, які своє відпрацювали, по-друге, той же Арсеній Петрович, зробив труд пенсіонера невигідним, по-третє, роботи ж немає, для подолання зарплат у конвертах не зроблено ніц нічого, і так можна рахувати і рахувати.
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте