Заповіт викладача Чернівецького університету

ЗАПОВІТ ВИКЛАДАЧА ЧЕРНІВЕЦЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ width=Ганс Гросс — це австрійський слідчий, який наприкінці 19 століття став викладачем Чернівецького університету і одним із засновників нової науки — криміналістики. У Чернівцях він став видавати журнал по криміналістиці. який читається подекуди цікавіше Конан-Дойля. Зокрема мене вразила історія про дружину канібала Бартоша, і звіт про розкриття злочина набожного теслі, який крав з церков предмети мистецтва. Але не продавав їх (в цьому була складність), а складав у скрині і милувався. Гросс настільки слідчий, що це вже світогляд. Він знає те, на що не звертає увагу пересічна людина. Наприклад він знає: що людство — це збіговисько непевних свідків. Люди у більшості не розуміють, що вони бачать. А у слідчого був великий острах — не посадити би невинного. Тож Гросс дослідив тисячі випадків ненавмисної брехні і написав сотні сторінок з приводу цього. Зокрема, таке:

«Недобросовісність у свідченнях є загальною характеристикою. Вона не залежить від віку, статі. Найбільш характерною вона є для людей, які не займаються у повсякденному житті реальними справами. Особливо небезпечні в цьому сенсі люди, які заробляють на шоу або показусі. До цього ж класу належать і торговці, що підловлюють покупця на вулиці (очевидно, щось на кшталт тодішнього мережевого маркетингу – авт.), утримувачі готелів, митці, а особливо проститутки. Всі ці люди обрали заняття, фах з метою не займатися повсякденною послідовною працею. Вони мають багато вільного часу, навіть якщо вважається, що вони працюють. Робота їхня складається переважно з порожнього базікання, вештання і мінімальної кількості реальної праці. Коротше, вони отримують свій прибуток з вигадок, тому не дивно, що якщо вони говорять – це завжди буде чимось дуже приблизним. Вони не звикли поважати точність. І не надають своїм словам значення. І їхні слова замість того, щоб пролити світло на те, що відбувається, є лише дуже приблизними. Неважко помітити таких людей у вищих прошарках суспільства» кінець цитати.

Мені здається ці слова Гросса — це заклик до користувачів соцмереж, перед тим, як подавати суперпост і отримати сотні лайків, перевірити, а чи це не банальна тупа брехня, яка просто всім подобається)))

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте