Добрі правила буковинського виборчого казино (про результати, які ось-ось будуть)

автор: Сергій Воронцов

Кілька думок з приводу езкит-полів. Не так відсотки цікаві, як тенденції. Несподівано високий результат " Самопоміч", несподівано низький(порівняно з передвиборчою соціологією) у Ляшка, майже цілковитий загальний прольот Правого сектору(втім, кажуть, сам Ярош проходить по мажоритарці на Дніпропетовщині), Народний Фронт, який всього лише на якийсь відсоток-два відстає від лідера" Блоку П. Порошенка", несподівано високі відсотки Опозиційного Блоку.   Цікавий і приємний  провал, Фаріон у Львові і досить низький загальний відсоток ВО «Свобода» взагалі.

Спочатку скажу власну суб'єктивну точка зору. Да все це непогано, друзі))) По Чернівцях можна пишатися трьома відсотками Ляшка. Це доводить, що у нашому місті знають, що таке театр.Хоча мало хто туди ходить)))  І відрізняють хороший театр від поганого )) Доволі високий відсоток Якимчук по місту від Блока Петра Порошенка(друге місце після Федорука), показує, що існує величезний запит на оновлення. Запит, який досі не задовольнили  Але на оновлення адекватне.  Став стабільним відсоток тих, хто голосує за Віталія Михайлішина(близько 15 відсотків).  Власне, це подяка за те адекватне, що було зроблено. Буде більше адекватного, стане більшим відсоток. Я б сказав, що це оцінка позитивного месиджу Михайлішина та його команди: соціальних ініціатив, майданчиків тощо. Тобто стає зрозумілим, що якась відверта критика опонентів нічого не додає, насправді,  а позитивні месиджи додають і сильно. З'ясування, що умовний Каспрук і Федорук щось не теє зробили, не додає відсотків їхнім опонентам і має лише так би мовити якесь загальне значення, щоб політики не дрімали і «фільтрували».

Взагалі, різна дія позитивних і негативних месиджей особливо яскраво відчувається на прикладі Ляшка і Садового. У промовах Садового майже відсутня критика, у Ляшка — вона постійна, фактично тільки вона і є.  Рейтинги Садового зростають без особливих вкладень, рейтинги Ляшка падають незважаючи на серйозні вкладення. Дурний платить двічі???

Власне, чому незважаючи на запит на нові обличчя, тим не менш знов Федорук. Тому що, як не дивно, Федорук не став таким же старим обличчям, а досить уважно прислухається до віянь часу. І намагається відповідати ним. Виходить вже не так добре. Але… Так би мовити бекграунд екс-мера  все одно оцінений чернівчанами, що вже неодноразово показали вибори,  як позитивний. І це остаточний вердикт містян, який просто нема сенсу  заперечувати. Хоча б тому, що політичної користі від цього досить мало. Успіх Народного фронту і загальний, і у місті  пояснюється у Чернівцях і земляцькими почуттями, звісно.  Але є ще кілька чинників.

По-перше, Блок Петра Порошенка був змушений підібрати  не так популярних людей, як людей «потрібних», які не дуже подобаються масам. Фактично Порошенко пожертвував своїм захмарним рейтингом (який був навесні), для того, щоб взяти частину ділових кіл на свій Ноїв ковчег. Справа ця не така погана,  тому що викинути цих людей з човна, і колотнеча  у країні продовжиться і триватиме роками.  Адже ці люди мають величезні гроші, які у них не заберуть, а відтак  вони повинні мати і шматок влади. Якщо гроші будуть, а влади — не буде, то, як правило,  виникає дуже серйозний конфлікт.   Кожна  країна трохи — величезна акціонерне товариство))) Народний Фронт взяв на себе таких людей менше. Себто, просто в його рядах експлуататори з не настільки зіпсованою репутацією. Що пояснюється лише одним ---над ними не так працювали ЗМІ))) А друга причина — дія нині в ціні. Дія. Всі розуміють і відчувають на своїй шкірі, що Яценюк, Турчинов та команда роблять помилки, іноді просто фантастичні помилки. Але люди поважають сам факт дії, він викликає їхню прихильність.  І готові пробачати помилки. Ну й трохи адмінможливостей))) Як-то кажуть, добрим словом і пістолетом ви досягнете завжди більшого, аніж просто добрим словом.

 До президентського блоку.  Президентська гілка влади  в особі Ванзуряка взагалі-то досить слабко себе проявила саме у дії.  Ванзуряк мало не оселився біля АТО на Харківщині, і вважав, що в цьому полягає функція губернатора? Хоча люди-то взагалі чекали якихось цікавих рішень по Буковині. Не дочекалися. Натомість, малозрозуміла економічна політика,  або відсутність такої, кадрова клоунада, відсутність системного підходу. А швидше нездатність до такого підходу. Посада була дана Ванзуряку авансом, він цього авансу не виправдав. Це не дорікання, звісно, так само не виправдав  цього авансу колись куди більш досвідчений інший революційний губернатор Микола Ткач. Історія революцій повторюється. Ванзуряк старався, але шапка Мономаха виявилася поки що не у розмір.

Власне це, та й те,  що на Буковині до Блоку Петра Порошенка пішли не так місцеві популярні політики, як посадовці із стажем, спрацювало проти блоку. Що, власне, ще раз підтвердило великий запит на оновлення. Вживані обличчя не затребувані. Така тенденція, а проти неї не підеш.

Щодо округів в області. На жаль, оновлення здається їх торкнулося менше))) Варто лише відзначити, що атмосфера тиску та адмінфокусів залишилася чи не такою ж, як при Януковичу. Лише Чернівці —  острівець відносної демократії та зваженості. Таким і був. Втім, поки що результат екзит-полів «Знання» відчутно розбігаються із результатами порахованих бюлетенів в округах по області.  Однак, в цілому по області висновок зрозумілий — адмін ресурс рулить, може навіть більше, аніж рулив.  Але я б навіть не сказав, що це так вже погано. Хто зна, що б було, якби у наших районах рулив не адміресурс, а якийсь інший?

Кілька слів по враженням від загальної всеукраїнської картини.    Дві години шукав я результати екзит-полів, наприклад по Дніпропетровській області, але мільйонне місто з серйозними соціологами чомусь дуже-дуже зволікало))) Показова також різниця між результатом Опозиційного блоку згідно опитувань перед виборами і наявних результатів. Що, власне, свідчить лише про одне, люди боялися висловити свою думку  при опитуваннях.  Це єдина реальна причина цієї різниці. Зрозуміло, багатьом здається, що цей страх — це класно і справедливо.  Але варто визначитися наскільки це демократично))) І чи не пофігу нам демократія, так само як і Януковичу))) Який теж хотів  «не своїх» залякати)))) І чи не йдемо ми його шляхом?)

Але в цілому у мене виникає позитивне відчуття загального одужання і тих, і тих. Чому воно виникає? Тому що солодко жити в ілюзіях, чи тому що воно насправді настає — важко сказати. Мені здається, що результати насправді тішать,  одужання має стати реальністю. Власне через те, що на нього є запит. А головна причина в тому, що іншого виходу нема.

2 коментарі

Микола Гуцуляк
Щось це не схоже на ваш фірмовий стиль…
Сергій Воронцов
Политики больше не возбуждают) Старость))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте