Подайте 13 копійок чернівецькому пенсіонеру

Дуже цікаво, що попри те, що перевізники нарікають на страшенні збитки, мало хто наводить конкретні цифри. Хіба що неофіційно. І вони завжди викликають сльози розчулення.   Зрозуміло, що подорожчання пального разом із доларом приблизно у півтора рази із необхідністю вплине на ціну самого проїзду для звичайного пасажира. Незалежно віж того, чи буде існувати проїзний чи ні. 

Але у яку суму міг би обійтися  проїзд пенсіонера, якщо б повністю його відшкодувати? Давайте зробимо простий орієнтовний підрахунок.  Як повідомляв Ярослав Кушнірик у місті роздано близько 20 тисяч проїзних.  Загалом у місті 250 тисяч людей.  Орієнтовна   — одна десята частина від загалу не сплачує за проїзд, тому що це малі діти.

250 тисяч віднімаємо тридцять тисяч дітей  – двісті двадцять тисяч. Будемо вважати, що  автомобілісти, які принципово не їздять у маршрутках складають ще 50 тисяч.

Залишається 170 тисяч людей у Чернівцях, які в принципі можуть користуватися маршрутками.  Себто двадцять тисяч пенсіонерів, це  складає 1/8 від загального потоку. Але… Йдеться ж не про цілодобове перевезення.

 Припустимо маршрутка працює із 8 ранку до 22 години.  Всього 14 годин, з них п'ять годин вона возить пенсіонерів безкоштовно.   — десь 1/3  від загального часу. Себто пенсіонери складають 1/8 від потоку  перемножити на 1/3 (тому що їх перевозять не весь час), що дорівнює 1\24 загального потоку. Ну, трохи збільшимо цифру, щоб перевізники не плакали.  І побачимо, що пенсіонери із соціальними проїзними, якщо брати загальний час роботи маршрутки  14 годин, складають 1/20 частину від цілого пасажиропотоку. Звісно це орієнтовно, але це хоч чимсь обґрунтована цифра. 

Щоб не розписувати тут рівняння, що не зовсім личить суспільно-політичному сайту, якщо коротко, то за таких умов для того, щоб відшкодувати проїзд кожного пенсіонера, звичайний пасажир мав би доплачувати 13 копійок( за умов цін, які були до весни 2014 року). Абсолютно цілковитого відшкодування разом з прибутком. Враховуючи, що у Франківську маршрутки вважали, що їм вигідно їздити за 2 гривні, -  саме вигідно,  а у нас ця ціна була 2.50, то…

Але 13 копійок з людини, тут є за що боротися. Але перевізнику не варто вже потирати руки на ці 13 копійок, тому що очевидно, що пенсіонери тепер будуть користатися послугами маршруток набагато рідше.

Тринадцять копійок  - чи може ми собі дозволити такі незбагненні розходи)))  А якщо врахувати, що дійсно ці перевезення здійснюються у не години пік, коли автобус все одно на маршруті.  

В цілому, очевидно, що впорядкування доріг і добра організація руху на них і акуратний ямковий ремонт(вже не будемо про неямковий) зекономив  би перевізникам більше, тому що привів би до економії пального.  І роздовбані дороги міста, які не упорядкували за 20 років наносять більше збитків, аніж пенсіонери.  

13 копійок – непогана ціна гуманізму?  Ось, за скільки їх продали. Здається, тут, швидше, психологія.  Ці тринадцять копійок могли лежати в чиїхсь кишенях. Ця думка палить серця.

За умови підвищення цін на пальне,  сума цілковитого відшкодування стає максимум двадцять копійок, за найщедрішими розрахунками.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте