Гачки і рибалки буковинського Майдану

Варто було б подумати, чи правильно те, що залишився холодним до мітингів. Мені непросто було відповісти на це запитання точно. Але я знайшов шлях до відповіді. Я почав думати про тих, хто гаряче ці мітинги підтримав. Про частину буковинської інтелігенції, опозиційно налаштованих політиків. Почав продивлятися новини. І раптом зробив для себе цікаве дуже відкриття. Воно пов’язане із тим, що студентський страйком заявив, що він фактично припинив СВІЙ євромайдан вже 29 листопада. Навіщо така точність? Гадаю, багато хто бачив це повідомлення. Тоді страйком із героїв міста одразу перейменували у «функціонерів» Майдану, причому майже в усіх ЗМІ. Така миттєва переоцінка. В них поплювали у Фейсбуці революційні журналісти і політики. Я почав думати, які причини цієї заяви страйкому. Грошові? Ідеологічні? Щось пообіцяли неймовірне?

І досить легко я знайшов відповідь на останній прес-конференції Олексія Каспрука. Там з’ясувалося, що внаслідок того, що фракція ПР таки підписала заяву у прокуратуру щодо блокування сесійної зали відкрито кримінальне впровадження. І Олексій Каспрук клятвено обіцяв, що він дасть студентам юридичний супровід. І тут я згадав, що саме в останній день листопада, Олексій Павлович, як у Пушкіна «слабым манием руки двинул полки» на штурм ратуші. І, власне, передбачити, що по цій справі відкриється справа у прокуратурі було не важко. Тож коли страйком вказав, що припинив Євромайдан 29 листопада, ця точність потрібна тому, що депутати-опозиціонери підштовхнули 30 листопада студентів до вчинку, який кримінально переслідується. Замість того, щоб зрозуміти страйком і покаятися перед молодими недосвідченими людьми, депутати, і навіть, як мені здавалося, притомний Олексій Каспрук почали обговорювати в Інтернет, що студенти «злили» Майдан. Хоча злили його на Буковині політики, підвісив страйком «на гачок» кримінальної справи. Зауважу, через інтереси, які мали до євроінтеграції дуже віддалене відношення. Чому ніхто з опозиціонерів та опозиційних сайтів не напише, що це саме так?

Власне, ось моя відповідь, чому я не підтримаю майдан. Тому що розподіл здобичі після нього надто бентежить мене. Преференції – політикам, студентам – карну справу. І політиків, на яких усі сподіваються, це не дуже хвилює. Ті ж самі чернівецькі депутати, які каталися на студентах, і підвісили їх на гачок кримінальної справи звинувачують студентів у непослідовності і фактично ХОЧУТЬ, щоб вони взяли провину на себе. Переможе Майдан у Києві чи ні, але наш буковинський вже багато на що натякнув.

Я не підтримав чернівецьких студентів. І зрозумів, що це добре. Саме тому мені від них нічого не потрібно. Я не вимагаю від них штурмів ратуші, подвигів, не перехрещую їх у функціонерів, якщо щось не так, не поливаю брудом у Фейсбуці, не тисну, щоб мені дали проводити мітинги, не підставляю під кримінальні справи, не вимагаю, щоб вони підтримали мене заради ніби високих цілей і так далі. Кожен зробив свій вибір.

Пост скрпітум

І, власне, тільки що прочитав, що Олексій Каспрук заявив, що жодного відношення до блокування сесійної зали опозиція немає. Welcome to реальність.

Цілий текст статті на «Чернівці Таймс»

3 коментарі

Святослав Вишинський
Тим не менше, студенти винні самі: займаючись політикою (висувати політичні вимоги — це політика), вони мають усвідомлювати власну відповідальність за те, що роблять. Не казатиму, що блокування адмінбудівель — це погано. В умовах революції це один із способів політичного діалогу. Але причини блокування мають бути до-цільними.
Олексій Каспрук
В неділю на центральній площі я гарантую доступ до мікрофону. Можемо подискутувати. А взагалі… Неприємно здивований… Але то таке…
Сергій Воронцов
Дякую, можна подискутувати. Але невпевнений, що на площі найкращий варіант. Мабуть найгірший. Будь-яка радіо-теле-передача, чи інтернет майдан) має набагато більшу аудиторію, краще чути, комфортніші умови і легше фіксувати. Тільки що дізнався, що у Вас день народження. Так що краще завтра домовлятися.А поки не буду збивати настрій
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте