«На хрєн ету політіку, нєвозможно ж разговарівать». Що ж відбувається на Калинівському?

Сьогодні був присутній на пікеті підприємців Калинівського ринку. В Чернівцях давно не перекривали вулицю Головну. Безперечно факт, гідний уваги. Попередньо я ознайомився із газетними повідомленнями щодо цієї проблеми. Ось, що я прочитав у «Молодому буковинці»:

«Людей найбільше обурює рішення міської ради продати з аукціону 17 тритонні контейнери 5 сектору, які виявилися власністю ринку. Хоча багато років тому вони також були продані підприємцям за тисячі доларів»

molbuk.ua/chernovtsy_news/59764-u-chernvcyah-5-sektor-kalinki-vdrzali-svtlo.html

Це мене здивувало. На пікеті я взяв кілька коментарів. Двоє підприємців з натовпу сказали мені, що контейнери не купували, а орендували у ринку. Я вирішив уточнити у, так би мовити, провладного депутата, він підтвердив цю інформацію. Тоді я передзвонив Марії Філіпчук (кандидат у народні депутати від опозиції, громадська активістка). Пані Філіпчук повідомила мені, що підприємці орендували контейнери. Із заключенням відповідних угод. Погодьтеся, різниця є. І досить велика. Я подумав, що можливо щось не так зрозумів. Почав шукати повідомлення у «Молодому Буковинці», яке читав, і раптом побачив вже інше повідомлення. Але що цікаво! Там була абсолютно та сама фраза, повторена до літери:

Людей обурює рішення міської ради продати з аукціону 17 тритонних контейнерів 5 сектору, які виявилися власністю ринку. Хоча багато років тому вони також були продані підприємцям за тисячі доларів.

molbuk.ua/photo_news/59772-pdpriyec-kalinki-perekrili-ruh-transportu-v-centr-chernvcv.html

Тобто ця сентенція не випадкова помилка (!), а кочує із повідомлення в повідомлення в одному і тому ж виданні. Щоб мало означати таке повторення?

Я брав коментар у Віталія Мельничука, керівника обласної організації ВО «Свобода», серед іншого спитав чи є юридична перспектива у підприємців, які торгували з тих контейнерів. Він сказав мені: «Немає». Тобто, всі прекрасно розуміють, що йдеться, на жаль, про власність Калинівського ринку. Підприємці їх не купували. Ринок, очевидно, має право розпоряджатися власністю, як вважає за потрібне. Я прочитав кілька статей в місцевій пресі на цю тему і був абсолютно впевнений, що у торговців забирають ЇХНІ контейнери. Виявляється, що у них забирають НЕ ЇХНІ контейнери, а ринок забирає СВОЇ. Скажіть, чи варте це перекриття вулиці?

Колись прочитав у когось з дисидентів, коли він приїхав на Захід, то писав, що у СРСР ми живемо, як діти. А на Заході живуть, як дорослі, тобто все відбуваються згідно певних писаних правил. Мені цікаво, що б було в Німеччині, якщо б орендарі, вимагаючи продовження оренди, перекрили головну вулицю? Звісно, не буду робити припущень. Скажемо вже по-нашому. У людей неприємності, а у розпачі чого не зробиш. Зауважу одне, ми живемо в СРСР досі.

Фразу ж яку виніс в заголовок, я почув під час обговорення між депутатами і підприємцями. Свята правда.

Якщо я десь не правий і сім роз'яснень, які я взяв у головних учасників подій, не дали мені повної картини, є шанс розповісти про це у коментарях. Бажано ввічливо.

4 коментарі

Михайло Шморгун
Невеликий час я працював в одній команді, яка була задрафтована на підряд по піар супроводу одного з тих людей, які називають олігархами… робота була складна і повязана з супроводом переходу одного великого заводу від «червоного директора» до нашого замовника.
Звичайно переділ і політичний віджим був сприйнятий найнегативніше робітниками заводу. Вони вийшли на великий мітинг і ситуацію треба було вирішувати… Наш «куратор», старий іудей, взяв калькулятор і порахував, що витрати повязані з закриттям рота ЗМІ (на сході неньки з цим попроще ніж у нас..) не перевищюють іміджеві витрати, який ймовірно отримає замовник від тривалого мітингу…
Через пів року, коли я уже вернувся у богообраний Сторожинець, та сама команда і той самий старий іудей вирішили, що іміджеві витрати замовника постраждають більше і цілком законне будівництво торгового центру в старому районі столиці було припинено…
Мораль. Не важлива юридична сторона, важливо наскільки серйозно постраждає імідж «рішал» у ході тимчасової дестабілізації. Переможе той, хто готовий ступити на крок далі…
Сергій Воронцов
Міша, це все поки що. І то… Ці ж рішали, потім дійдуть до того, що закон для них стане дуже важливим словом, як це стало на «загнівающєм Западє». Це ж не від того, що вони там дуже хороші. Просто по-іншому якось незручно. Навіть у кримінальних спільнотах так вважають. Наша анархія закінчиться, на жаль, чи на щастя. Будемо жити нудно, спокійно, щасливо. Як старша людина, змахну сльозу і скажу: ти мабуть ще до цього доживеш, а ось я…
Михайло Шморгун
Порядок бє клас… Залізний порядок малобуржуазний клас…
Не думаю, що наша анархія закінчиться. Впевнений у іншому…
Олексій Пономаренко
Ось і сьогодні написав пост щоб відволіктись від цього всього, але всеодно розумію, що не втекти. Все саме так і відбувається як Ви описали. Заангажованість деяких ЗМІ мене вже не дивує. А загалом, зараз модно давати голосні заголовки, показувати в коментарях страждання людей, грати на цьому і маніпулювати правдою. По суті щоб зробити матеріал гідним оцінки піпла, потрібно взяти коментар щось по типу: «в мене нічим прогодувати родину, я буду голодувати, я помираю через цю нікчемну владу». Після цього в потрібних місцях розставити акценти: «17 тритонних контейнерів 5 сектору, які виявилися власністю ринку». Акцентом тут є слово «виявились». І все матеріал готовий.
В мене питання: як вони могли виявитись, коли у людей жодного документу немає на контейнер?
Я сьогодні дав коментар трьом чи чотирьом ЗМІ, але переконаний, що акценти будуть розставлені «правильно», по журналістські так сказать))) Як сказав мені один із журналіств: ти ж розумієш, правда вона нікому не цікава.
І саме головне, цікаво прослідкувати вимоги підприємців на протязі дня. При тому що рішення про продаж з аукціону прийняте 28 березня, і це не початок реконструкції, тому що по ній рішення ще немає:
— «підприємці Калинки збираються на Центральній площі біля Міськради з вимогами встановлення контролю тергомади міста над використанням коштів міського бюджету»
— «Ми вимагаємо реконструкцію 5-го сектору Калинівського ринку без евакуації»
— «Людей обурює рішення міської ради продати з аукціону 17 тритонних контейнерів 5 сектору, які виявилися власністю ринку.»
Все це через розуміння того, що все відбувається в правовому полі.

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте