Приклад гри свідомістю та маніпуляції від «Радіо Свобода» (або що ж робила Матіос)

Просто в око впало. Вчора зауважив. Заголовок, який подає європейська радіостанція «Радіо Свобода» дуже войовничий «Марія Матіос пообіцяла навчати донецького депутата-регіонала українській мові».

Зміст же новини, насправді, протилежний за настроєм, духом. Йдеться про те, що виставу за твором Матіос продемонструють у Донецьку за сприяння депутата-регіонала. Отже, сама новина:

«Марія Матіос, українська письменниця і народний депутат, відвідала в середу Донецьк, де поділилася планами спільної роботи з донецьким депутатом-регіоналом Миколою Левченком та оголосила конкурс для студентів.

Марія Матос приїхала до Донецька на демонстрацію вистави «Нація» за своєю книгою. На сцену її переніс Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка.

Вона розповіла, що розмовляла про показ вистави у Верховній Раді з регіоналом Миколою Левченком, і він щиро кликав її у Донецьк та попросив письменницю давати йому уроки української мови, що вона має намір зробити.

Окрім цього, Марія Матіос оголосила конкурс серед студентів Донецького національного університету. Майбутні конкурсанти мають намалювати своє родинне дерево і записати одну цікаву історію з минулого власної родини».


Тобто, адекватною назва мала б бути, припустимо:

«Марія Матіос приїхала до Донецька на демонстрацію вистави «Нація» за своєю книгою».

Що вже трішки сенсаційно. Йдеться ж не про те, що письменниця приїхала когось вчити, а про те, що запросили її і раді бачити. Ну хоча б «Марія Матіос відвідала Донецьк за запрошенням прихильника її творчості депутата-регіонала Миколи Левченка». І ось питання, навіщо дали той заголовок, який дали. Варіантов відповіді кілька. Всі ці варіанти про те, ким є виборець і, власне, журналісти. Цікаво, що йдеться про «Радіо Свобода». І, друге, швидше за все, це зроблено «на автоматі». І щиро одночасно. В цьому сум.

7 коментарів

Михайло Шморгун
Журналістика вмерла… Я давно про це казав…
Сергій Воронцов
Вона вже триста років так вмирає)))
Михайло Шморгун
І тут зайві сто років приписали… не можете без міфотворчості)))
Сергій Воронцов
Міша, не вражайте аудиторію ерудицією. Триста років чим не влаштовує? Навіть перша російська газета вийшла на початку 18 століття. А ми ж це...європейці.
Михайло Шморгун
та я зманіпулював, як заправський журналюга…
Светлана Исаченко
Михайле! Заспокойся! Ще не вмерла… І не вмре. Воронцов не дасть, підніме пульс. Ось бачиш — він впритул зацікавився нарешті журналістикою. Бо йому треба трохи відпочити від своїх так би мовити літературних текстів — пішли повтори і «обронзовєніє». Хоча наражається на великі неприємності. Його точно викинуть з ФБ. Зате журналістика отримає друге дихання. Початок є.
Олексій Пономаренко
Ну зараз піпл хаває подібні заголовки.
Типова стаття зараз виглядає так:
Заголовок: обов«язково має бути щось про владу і яка вона пагана, але не банально, а з налетом легкої дебільної сенсаційності, як у даному випадку.
Стаття: Як би факти, але під кутом, що це все добре, але тільки Юля (Арсен, Юга, Кличко, Тягнибок) здатні врятувати Україну і її культуру, ось вони прийдуть і тоді так зажевемо, що вам і не снилося.
П.С.: і обов»язково потрібно у кінці чи десь у тексті згадати магічне слово «пакращення», інакше стаття тоді буде не повною, або такою, що не розкриває суті проблеми.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте