Чи доцільно вважати християнство проявом девіації? Одна лабораторна варіація щодо хвилюючого допису Діонісії

Експеримент полягає в тому, що в текст Діонісії Керничної замість слова гомосексуалізм, вписувати «християнство».
 Виходить десь так:
Якось, на соціології, вивчаючи тему «Девіантна поведінка», я зіткнулася з тим фактом, що багато науковців приписують до форм девіації християнство. З особистих причин я вирішила дослідити, чи доцільно називати нетрадиційну релігійну орієнтацію девіацією.
Як відомо, соціальна девіація (лат. deviatio, від лат. devio — відхиляюсь) — широкий спектр відхилень поведінки особистості від традиційних у певному суспільстві (на землі три чветрі нехристиян) нормативів поведінки. Звідси, девіантна поведінка (відхильна поведінка) — поведінка індивіда або групи, яка не відповідає загальноприйнятим нормам, внаслідок чого відбувається порушення цих норм. Головним у цьому визначенні є поняття «відхилення від норм». Спробуємо розібратися, які ж це норми
?

Звісно, головне не нажити грижу від надмірних зусиль, які треба прикласти, щоб в цьому розібратися… Але чи багато хто про це думає, собливо, так би мовити, на побутовому рівні?

 Ну й далі можна продовжувати цей експеримент підміни. Щось, на кшталт:

Тепер спробуємо зрозуміти, яким нормам, на думку науковців, суперечить християнство? Для цього даємо його визначення: Християнство— одна з форм релігійної орієнтації людини, стан людини, яка пов'язує свою психоемоційну і сексуальну сферу із особами свого віросповідання.
 Мені здається у такому вигляді текст дає приводів для роздумів навіть більше.

24 коментарі

Сергій Янушевський
так досить цікаве «перевтілення» і думаю не менш актуальне. О, а в мене ще ідея появилася вставити по тексту слово — демократія)
Вадим Міський
Сергей, на святое посягнули)))
Почему Вас еще не заклевали — загадка.

Ось схожа спроба. Замінити слово «гомосексуал» словом «гетеросексуал»: аналогічні міфи починають виглядати кумедно. Натомість, якщо не замінювати — картинка «грає» і здається правдоподібною.
«ПРОЕХАЛАСЬ В МЕТРО, ДО СИХ ПОР В ШОКЕ!!!»
Максим Татарченко
А за що закльовувати? Все по суті. Віра-далеко не найкраще, що має людство.
Святослав Вишинський
Віра — це людське Все.
Сергій Воронцов
Святославе, а що таке Віра? Розгорнуте визначення
Святослав Вишинський
Спрямована воля.
Олег Герман
«Масло, оно такое масляное»=))

Воля, по-Вашому може бути і не спрямованою?..
коментар було видалено
Олег Герман
Аж ніяк. Проте тут не це головне. У даному випадку йде звичайнісінька плутанина понять…
Святослав Вишинський
Ви просто дурень, Олег Герман. Уся плутанина в тому, що вважаєте себе розумним. І це справді не головне.
Олег Герман
Воля — здатність людини свідомо керувати своєю психікою (думками, емоціями, діями). Ось визначення «волі». А Ви демонструєте вміння вести дискусію?)
Святослав Вишинський
Я демонструю відсутність мудрості, і це першочергово виражається в тому, що витрачаю час на схоластичну дискусію з Вами.
Олег Герман
Я знаю, що іноді переходжу грань розумного. Людина по природі я досить імпульсивна і кістьми ляжу, щоб своє відстояти. Але для чого Вам вдаватися до особистих образ???
Що ж це за хід такий хитрий?..
Святослав Вишинський
P.S. Оскільки Олег Герман воліє листуватись приватно щодо речей, які стосуються Правил мережі, то рекомендую йому висловити претензії у письмовій формі і подати на розгляд більш толерантним модераторам, чиї координати вказані у блозі «Хто ВКурсі?» Є значна вірогідність того, що у Вас публічно попросять вибачення, висловлять догану нерадивому користувачу — і видалять його неетичний коментар.
Олег Герман
Все вірно, пане Вишинський, але я не збираюся цього робити. Згадав просто третій пункт правил і вирішив написати в приват, щоб Ви самі подумали чи личать такі дії модератору. Бачте, пане Вишинський, Ви демонструєте те, чого робити не можна і самі часто є зачинателем «схоластичних дискусій», так само часто Ваші коментарі не завжди коректні. І тут Ви вдаєтеся до виходу з дискусії шляхом особистої образи…
Чи так має бути?
Чи вважаєте Ви свій вчинок правильним?
Чи все, що тут у блогосфері пишеться, є об"єктивним?

Отож… Ще цікавий факт: хто такі «заблукавші» користувачі? Я порівняв кількість «активних» і «заблукавших», то останніх виявилося майже в десять разів більше. Риторичне запитання: хто в такому випадку «заблукавші»?
Тепер на чистоту: якщо Ви вважаєте свої дії правильними, то я й справді зробив велику дурницю, зареєструвавшись у цьому інформаційному смітнику… Можливо, саме це було метою Вашої провокації, але бажання співпрацювати з Вами у мене більше немає. Всього найкращого і прошу вибачення в тих, кого образили мої коментарі!
Святослав Вишинський
Своєї неповаги до користувачів і мережі в цілому Ви не приховували і раніше, тож не дивно, що саме феномен Олега Германа в багатьох тепер не викликає жодних позитивних асоціацій. І це Ваші проблеми, а не мої. Для мене неактуальні дискусії з претензійними і водночас недалекими людьми, котрі вдають із себе всезнаючих, вихованих і послідовних, але в дійсності такими не є. Все сказане абсолютно суб'єктивно — і мені жаль, що більшість із тих, хто сказане поділяє, ніколи не висловить Вам цього прямо і навіть залишиться серед ввічливих підписників Вашої графоманії. Мої слова личать моїй позиції.
Олег Герман
Мова не йде про якісь проблеми взагалі. Я не виказував неповагу до користувачів, а висловлював думку про написане ними і загальна кількість моїх позитивних відгуків все ж більша. Моя «графоманія» цього вже ніяк не стосується і якщо вона комусь подобається чи не подобається, то це також не проблема, а справа смаку. Не варто Вам сильно «жалкувати» з цього приводу. Ви взагалі любите оперувати фразами, вирваними із контексту, що також є не зовсім чесним прийомом дискусії та й взагалі облити людину лайном є простіше, ніж пояснити, в чому вона неправа. Можливо, з моєї сторони було зайвим вписавути «модератора» в акровірш, але зверніть увагу, що жодного імені в цих віршиках немає.
Я поважаю Вашу роботу, Святославе і якби мене час від часу не підгодовували багато в чому несправедливими закидами, цих акровіршиків могло б і не бути. Для чого нам так одразу переходити на особистості ( Ви скажете мені грубість, я у відповідь щось скажу), хто від цього виграє? — Аж ніяк не Ви та й мені ця ситуація неприємна, тож вибачте і Ви мені, і всі інші користувачі ( враховуючи пані Малиновську, про пост якої я надто різко висловився і пана Пономаренко, з яким також велася «продуктивна» дискусія)!
Якщо ми в чомусь не праві, то будемо виправляти свої помилки, тільки не дивіться на все так однобоко!..
Михайло Шморгун
на рахунок "інформаційного смітнику" — так це Ви погарячілісь… Це площадка. У кожного свої таракани в голові, а ресурс дає змогу їх опублікувати. Не треба ображатися на шведський стіл, коли ти вегетаріанець…

Загалом — підтримую Святослава в дискусії… Ви чуть-чуть графоман…
Ярослава Максимюк
Загалом також підтримую Святослава в дискусії. Олеже, свої слова треба обдумувати, аби потім не ображатися…
Святослав Вишинський
Воля може бути неусвідомленою.
Олег Герман
А Ви цілком праві. Згадую слова свого вчителя математики, який любив говорити, що все відносно, дивлячись в якій системі відліку взято…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте